Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Mudah
Memang mudah, dan sedap. Kalau nak pikat hati bakal mak mertua bolehlah cuba ^_^ .
Gerenti puas hati. Hehe. Okay let's start!
Bahan :
A) Bahan Kisar (P/S: saya blend dengan minyak masak sikit. Nanti tumis xyah isi minyak dah)
- Bawang Besar - 1 biji
- Bawang Putih - 3 ulas
- Bawang Merah - 2 biji
- Cili Padi - 7 batang (kalau nak pedas lagi boleh tambah lagi)
- Kunyit Hidup - 1 inci
B) Bahan
- Serai - 2 batang
- Santan - 1 kotak kecil
- Ayam - potong dan gaul garam
- Asam keping
- Tomato / Kentang
Cara :
- Tumis bahan kisar dan serai sehingga pecah minyak
- Masukkan ayam dan gaul sebati sampai nampak macam dah separuh masak
- Masukkan santan. Kacau rata
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau. Seimbangkan dengan kuantiti santan anda ya. Jangan banyak sangat supaya kuah tak cair.
CampakMasukkan asam keping. Kalau kurang rasa boleh letak cuka sikit- Perasakan dengan garam dan gula
- Akhir sekali masukkan tomato dan tutup api. (P/S: Jika guna kentang masukkan lebih awal ya selepas santan)
At this stage, sis akan pastikan ayam tu dah half-cook because kita taknak nanti dah siap dalam ayam tak masak okay |
Kunyit hidup memang tak pernah mengecewakan ^_^ |